Manlig hälsa

Män har under århundradet varit fokus för den medicinska forskningen och först på senare tid har man börjat titta på hur sjukdomar och olika sjukdomstillstånd påverkar könen olika. Men det finns fortfarande vissa tillstånd som drabbar män i mycket större utsträckning än kvinnor och andra tillstånd som förvånar att de förekommer hos män i samma utsträckning som kvinnor.

När det kommer till tunnhårigt är det något som drabbar båda könen men män är utan tvekan överrepresenterade. Tunnhårigt är som oftast resultatet av androgenic alopecia som kan slå till någon gång efter man genomgått puberteten. Man ser det först med att hårfästet sakta kryper upp och att det blir helt hårlöst ovanför tinningarna. Därefter brukar vanligtvis håret att bli glesare upp på huvudet för att hos vissa försvinna helt.

Den rådande teorin är att håravfall hos män beror på en biprodukt av det testosteron som bildas i kroppen som heter dihydrotestosterone (DHT). Under puberteten hjälper detta hormon till med utvecklingen men senare i livet har det inte samma funktion och leder till att hårsäckarna inte får den näring de behöver vilket leder till att de dör och att män blir tunnhåriga. Det finns i dagsläget flera produkter som hämmar produktionen av detta hormon men även andra produkter för att försöka reducera håravfallet eller i alla fall sakta ner det.

Något som man till vardags tänker mest drabbar kvinnor är åderbråck men det kan likaså drabba män. Åderbråck är vener i kroppen som svällt på ett abnormt och oönskat sätt. De synliga bråcken brukar vara placerade på benen men tyvärr kan man även få dem internt på matrsupen till följd av för stora intag av alkohol. Det enklaste sättet att undvika åderbråck är att inte vara stillasittande allt för långa stunder och att se till att hålla benen högt. Märker man att man är drabbat av bråck på benen kan elastiska stödstrumpor vara till stöd.

About